Amerikansk Cocker

 

Huvudet
Börja med huvudet först, använd klippmaskin med skär 10/1 mm
och i vissa fall 15/0,5 mm där håret ska vara extra kort.
Öronen
Öronen klipps mothårs ca 1/3 av själva öronlappen klipps nära,
både på ut och insidan. Öronkanten får man finputsa med saxen,
hur långt man klipper på öronlappen beror lite på vilken
öronsättning hunden har, man får pröva sig fram.

Kinderna
Man håller upp örat snett bakåt, börja vid örat och gå framåt i
en linje från ögonvrån till mungipan.
Nosryggen
Den klipps mothårs så kort som möjligt.

Stopet
Forma så att det ser ut som ett uppochnervänt v, från hörnet
av ögat till mitten av stopet, om hunden har ett bra stop gröp ur det väl,
fattas hundens stop gör försiktigt ett upp och nervänt v, lämna hår kvar.

Läpparna
Klipps försiktigt med maskin medhårs, vänd utåt nedåt.
Har hunden tunt nosparti, så lämna kvar lite päls för att fylla ut läpparna,
men tänk på att inte lämna kvar för mycket längs fram på nosen,
där läpparna möts, där klipper man mycket kort underifrån- uppåt med maskinen.
Putsa med en vanlig sax efteråt längs läppkanterna.

Ögonen
Ögonfransarna ska vara kortklippta, men om hunden har lite
ljusare ögon kan man ha något längre fransar men aldrig längre än 0,5 cm.

Halsen
Klipp framsidan av halsen och underkäken mothårs med maskinen,
börja vid bröstbensknappen och gå uppåt i en trekant mot öronen,
var noga med att klippa så att vecken på underkäken slätas ut,
använd både maskin och sax.

Skallen
Bakskallen skall klippas medhårs med maskinen, från framkanten på
öronen, bakåt till nacknölen. Längden varierar med skallens form.

Luggen
Luggen klipps aldrig med maskin, använd en effileringssax
och tunna ur luggen medhårs, samt underifrån, gör kanten mellan
den långa pälsen uppe på skallen och det maskinklippta så omärklig
som möjligt inga hack eller kanter får märkas, klipp lite i taget.

Halsen
Skuldrorna från sidan, börja med att ha hunden stående framför
dig med huvudet mot dig, klipp med maskinen medhårs från örat
och snett nedåt, klipp inte för långt på skuldran med maskinen här
är bättre att använda effileringssaxen, för att få en snygg och jämn
övergång, nacken och nedåt manken effileras försiktigt medhårs.

Ryggen
Cockerns rygghår varierar mycket, den ska vara rak och slät
med en fin lyster, obs! Klipp aldrig ryggen med maskin, använd
en ullkniv medhårs och försök att få bort så mycket som möjligt,
effilera om det behövs, detta gör man då underifrån,
för att få bort vågor, den perfekta pälsen ska börja ända uppe
på ryggen och helt omärkligt bli längre och sluta vid golvet.

Korset – svansen
Bakdelen effileras slät medhårs och underifrån. Trimma hårdare
just på korset och länden men var försiktig med svansättningen,
forma svansen men den får inte bli för smal.

Tassarna
Börja med att klippa rent mellan trampdynorna, men klipp inte för djupt.
Ställ hunden på bordet, klipp tassen först i en fyrkant, men aldrig så kort att klorna syns,
runda sedan av hörnen. Baksidan klipps upp något,
hasorna på baktassarna klipps upp lite mer men inte rakt upp.

Det mesta av det som står här har jag fått från olika tidskrifter,
och böcker, samt sådant som jag själv har kommit underfund
med när jag har klippt mina hundar.

Till toppen på sidan.

© Carina Ris – 2010

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>