Köttben
Du behöver:
5dl matbrödsmjöl (fyra sädesslag)
1/3dl rapsolja
1dl mald kycklinglever el köttfärs
1-2dl vatten.
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål.
Knåda degen slät el använd matberedare.
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 1cm i tjocklek.
Forma till ben och lägg på en plåt
Grädda i ugn 175 grader i ca 40min tills benen har fått fin färg
Torka öppet i rumstemperatur.
Hundkex
7 dl vetemjöl
1,5 dl majsmjöl
1,2 dl solroskärnor
2 msk majsolja
1,2 dl kycklingbuljong
2 ägg
0,5 dl mjölk
1 vispat ägg
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, majsmjöl och hackade solroskärnor i en stor skål.
Vispa ihop 2 ägg med mjölken. Tillsätt olja, buljong och äggblandning i mjölblandningen.
Degen ska vara klibbfri. Låt stå 15 – 20 minuter.
Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord. Skär i rutor och
pensla med det vispade ägget. Grädda i 25 – 35 minuter, tills kexen är gyllenbruna
Vegetariska hundkex med ostsmak
3 dl vetemjöl – gärna grovmalt
1,5 dl riven ost
1,5 dl kokta ärtor eller morötter
220 gr margarin
2 – 4 vitlöksklyftor
mjölk
Blanda det rumstempererade margarinet med den rivna osten.
Tillsätt ärtor eller morötter, den pressade vitlöken och mjölet.
Ta så pass mycket mjölk att det går att forma massan till en rund boll.
Ställ kallt i ca 1 timme. Forma bollen till längder på mjölat underlag och skär till lagom stora bitar.
Baka i ugnen i ca 15 min. i 225°. Låt svalna.
Hundkex med baby – mat
1,8 dl vetegroddar
1,8 dl torrmjölk
1 ägg
1 burk baby – mat med t ex leversmak
1 msk vetekli
1 msk öljäst
Blanda alla ingredienser väl. Om degen blir för torr, tillsätt lite vatten,
så att degen blir fast. Forma små bitar och lägg på bakplåt.
Grädda i 175 graders ugnsvärme i ca 20 minuter.
kakor med jordnötssmör
4 dl vetemjöl
2 dl havregryn
½ till 3/4 dl jordnötssmör
2 ½ dl vatten
Blanda alla ingredienserna. Ha i mer varmt vatten om degen blir för tjock.
Knåda degen ordentligt. Platta ut till kakor och grädda i ugnen
på smörpapper i 250 grader till kakorna blir hårda.
Låt svalna över natten. Billigt och gott hundgodis
Levergodis
6dl grahamsmjöl
1,2 dl torrskummjölk
1 tsk socker (kan uteslutas)
3-4 msk malen eller finstött torkad lever
1 ägg
6 msk olivolja
0,75 dl kallt vatten
Blanda de torra ingredienserna.
Blanda ägg och olja och arbeta degen i några minuter.
Kavla ut centimeter tjockt.
Ta ut med kakmått.
Grädda i 150-175 grader i 20-30 minuter.
Ostkex
3,5dl grahamsmjöl
3-3,5 dl riven ost
1-2 pressade vitlöksklyftor
110g rumsvarmt vegetabiliskt margarin
mjölk
Blanda margarin, ost och vitlök. Rör i mjölet.
Späd med mjölk tills det går att forma en boll.
Ställ i kylen i 30 min. Kavla ut centimeter – tjockt.
Ta ut med kakmått.
Grädda i ca 175garder i 15 min
Vegkex
7dl hackad persilja
1,25 dl rivna morötter
1,25 dl riven ost
2 matskedar olivolja
ca 6 dl grahamsmjöl
2 msk havrekli
Blanda persilja, morötter, ost och olja för sig.
Blanda mjöl, kli och bakpulver för sig.
Blanda ihop allt och späd med vatten tills det går att forma till en deg.
Kavla ut till ca en cm, och ta ut med kakmått.
Grädda i ugn 150 grader ca 20-30 min
Rostad wienerkorv
Skär en korv i ett par mm tjocka skivor. Dela skivorna i fyra delar.
Strö ut bitarna på hushållspapper och lägg ett hushållspapper över bitarna.
In med alltihop i mikron och kör på full effekt i ca 3 min.
Låt svalna och du har korvgodis som är något lättare att hantera.
Torkat godis
man kan använda sig av varmkorv, falukorv, blodpudding.
Sätt ugnen på 100 grader, skär det du valt i cm stora bitar och
lägg på en plåt sätt in i mitten av ugnen och låt det stå så
länge tills ytan känns torr det tar ca:20-40 min.
Köttfärsgodis
400 g nötfärs
2 dl ströbröd
2 msk parmasanost
1 ägg
175 grader
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en deg platta ut tunt och lägg på en plåt in i ugnen ca 20-30 min.
dela i små bitar.
© Carina Ris – 2010