Burgundisk köttgryta

Rowibus recept på Burgundisk köttgryta behöver följande varor:

1 kg grytbitar, nötkött av fransyska, benfri, högrev el. ytterlår
5 dl svamp, valfri sort
8 schalottenlökar eller 12 st steklökar eller smålökar
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
100 gram rökt fläsk eller 1 pkt bacon
1/4 rotselleri
1,5 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan eller några blad färsk
1 tsk socker
0,5 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk ljus japansk soja
2 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök

Gör så här:
Tärna fläsk.
Skala och halvera lök (små steklökar behöver du bara skala).
Skala och hacka vitlök.
Rensa purjolök och hacka den grovt.
Rensa svamp, dela i lagom stora bitar.
Skala och skär rotselleri i tärningar.
Fräs fläsket i en stor kastrull eller helst stekgryta typ gjutjärnsgryta (utan fett) och tillsätt lök, svamp, rotselleri, tomatpure, timjan och lagerblad.
Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet.
Tillsätt vin, vatten och soja till den blivande burgundiska grytan.
Bryn köttet i en panna bredvik i omgångar och lägg över i grytan.

Koka burgundisk gryta i en 1 timme eller tills köttet är mört.
Högrev och segare grytbitar kan behöver koka över en timme.
Mörare grytbitar behöver ofte ej koka över en timme.

Rör ut maizena i kallt vatten, tillsätt och rör om. Låt puttra i 5 minuter.
Ta den burgundiska grytan av från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak.
Garnera med hackad persilja och gräslök.
Servera med rostad potatis, potatismos eller råris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>