Fästingar

Trivs i högt gräs, buskage och fuktig mark. Fästingar
äter bara några få mål i livet. De kan inte dricka med munnen utan suger upp fukten via andningshål på sidorna. Därför är luftfuktigheten så avgörande för dem. När fästingen är på jakt efter ett nytt värddjur kryper den upp på växtligheten, men sällan högre än en meter upp. Där sitter den och väntar på att något ska stryka förbi.
Kontrollera pälsen på din hund varje dag. Risken för att den ska få sjukdomarna borrelia och ehrlichia efter ett fästingangrepp är mindre ju kortare tid fästingen har suttit på din hund. Om kroppen går av och huvudet blir kvar, så badda med alsolsprit. Huvudet trillar av sig själv så småningom. Peta inte och försök få ut huvudet för då blir det lätt infekterat.
Det är den i Sverige vanligast förekommande fästingen Ixodes ricinus som är bärare av borrelia och ehrlichios (anaplasma).
Borreliabakterierna finns i fästingens magtarmkanal och
de överförs via fästingens saliv. Detta sker 1-2 dygn efter att fästingen har
satt sig fast. Alla fästingar har inte borreliabakterierna i sin magtarmkanal. Andelen infekterade fästingar varierar i olika områden i landet. Symtomen varierar allt från hälta till njurskador och hjärtpåverkan förekommer. Vanligaste symtomet är dock hälta. Diagnos ställs med hjälp av symtom och blodprov. Borrelia behandlas med antibiotika. Om den inte behandlas kan den ge kroniska skador.

Ehrlichios (anaplasma) sprids även den via fästingbett
och här räknar man med att det tar minst ett par dagar från att fästingen har satt sig till att smitta överförs. Bakterier, (anaplasma) finns och förökar sig i de vita blodkropparna. Sjukdomen försvagar immunförsvaret.
Symtom är trötthet, aptitlöshet, stelhet, hälta, ont i lederna, obalans och en ovilja att röra sig och ibland feber.. Även om de akuta symtomen försvinner genom antibiotikabehandling så kan en kvarvarande långvarig trötthet kvarstå. Ehrlichios blir ofta kronisk.  Skydda din hund och katt mot fästingar!
Det finns i dag inget medel som ger ett fullständigt skydd mot fästingar. Därför måste du göra fästingkoll dagligen och regelbundet på din hund eller katt. Själv använder jag inte starka bekämpningsmedel på mina hundar utan håller mig till huskurer för både invärtes och utvärtes bruk.

Scalibor är ett hundhalsband som kan fungera bra som fästingskydd. Tyvärr kan en del hundar få biverkningar av den kemiska substansen deltametrin, och på stora hundar är skyddet otillräckligt. Scalibor
ska inte hanteras av personer som är allergiska mot trifenylfosfat. Scalibor
finns på apoteket.

Exspot droppas på hundens hud och sprider sig
därefter till hudens naturliga fett. Redan efter ca ett dygn har lösningen
fördelat sig över hela hudytan. Vid enstaka tillfällen kan hudreaktioner såsom rodnader, utslag och håravfall visa sig. Om en sådan överkänslighetsreaktion uppstår, tvätta hunden och kontakta veterinär. Exspot får inte användas till valpar under 2 veckor och som väger under 5 kg. Exspot ska inte användas till dräktiga tikar eftersom fullständiga studier saknas. Tikar som diar får behandlas. Du får inte använda Exspot på katt. Finns på Apoteket.

Frontline är en lösning som appliceras i djurets
päls. Frontline är skonsammast av dessa preparat. Efter appliceringen sprider sig lösningen i hudens fett- och talglager och vidare ut i pälsen inom 24 timmar. Fästingar som kommer i kontakt med lösningen dör inom 4–48 timmar. Finns på Apoteket.

Med en fästingborttagare kan du snabbt och effektivt
plocka bort fästingar. Finns på Apoteket, i djur- och zoobutiker.

Skydda dig själv mot fästingsjukdomar!
Använd jusa och heltäckande kläder och stövlar, då ser du lätt fästingarna.

Insektsmedel
kan hjälpa mot fästingar med det är inget heltäckande skydd.

Kolla kropp och hår varje dag om du befinner dig i ett riskområde som Stockholms skärgård och Mälardalen. Kom ihåg att fästingen kan krypa runt i flera timmar innan den biter sig fast.

Vaccinera
dig mot TBE om du vistas i ett riskområde!

Ät gärna vitlök eller en vitlökskapsel om dagen!

Lämna en kommentar