Hot spot – fukteksem


Inflammation på grund av
fukteksem, våteksem, sommareksem, kan uppstå även utan bad. Det kan uppstå året runt, men är mer vanlig under årstider då vädret är varmt eller fuktigt. Har du en badglad hund ska du vara noga med att torka hunden torr mellan baden och inte låta den ligga blöt i bilen.
Om din hund drabbats av fukteksem, blöt upp den ihopklibbade pälsen, klipp eller raka sedan försiktigt bort håret på och runt eksemet, cirka 1 cm utanför det drabbade området. Tvätta noga! Blöt en mjuk trasa i varmt vatten och vrid ur. Håll den mot hundens hud i cirka 10 minuter för att mjuka upp eventuell skorpbildning. Torka sedan försiktigt!
Upprepa detta två/tre ggr dagligen. Låt eksemet lufta ordentligt. Sätt inte på något bandage, eftersom det bara förlänger läkningsprocessen.
Vattenlösliga sprayer eller gel av aloe vera är bra. De lindrar och läker och täpper inte till såret. Burrows lösning (finns på Apoteket) är en produkt som kan vara till hjälp. Duscha lösningen över eksemet ett par ggr/dagen. Det torkar ur. Te innehåller garvsyra och hjälper också genom att
torka ur och läka ihop. Brygg ett starkt te och låt svalna. Låt en bit gasväv
ligga i och bli riktigt genomblöt och lägg det sedan direkt på det såriga
eksemet. Upprepa en/två ggr dagligen. Blir inte eksemet bättre eller sprider
sig, kontakta din veterinär! Din hund behöver kanske en antibiotikakur.

Lämna en kommentar