Cane Corso

 

Härstamning

Rasen härstammar från Italien, namnet Corso betyder gård inhägnat. Latinets cohrors betyder försvarare och väktare av gården, om man nu sätter ihop orden så blir det väktare av gården. Rasen har varit mest vanlig på den nedre delen av den Appeninska halvön och på Sicilien. Där används rasen mest som familj, vakthund och hjälp vid jakt än i dag. Ända så långt som tillbaka på Romartiden användes rasen av jägare, soldater, herdar och bönder, alltså rasen har existerat i närmare 2000 år, men efter de stora krigen, så var rasen nästan i princip utrotad, detta berodde på att den livsform som hörde ihop med Corson försvann. Som tur var fanns det fortfarande hundar kvar som kunde användas till avel, men man var tvungna att vara försiktiga så att inte det blev inavel. Under 70-talet letades de få exemplar som fanns kvar upp, och en avelsplan togs fram. 1996 blev Cane Corso internationellt erkänd som egen ras och 1998 kom den första corson till Sverige.

Cane Corso

Det är en uthållig, stark, vig, lättlärd och tålig hund.
Den är arbetsvillig och lojal mot sin familj samt andra husdjur som ingår i dess familj
men kan vara misstänksam mot främlingar, men aldrig rädd. Tyr sig gärna till alla familjemedlemmar och är en mysig hund som gärna sitter i knäet, samt är en bra väktare för hemmet. Den är en perfekt familjehund då den älskar barn och tål barns ibland lite hårda tag. Corson gillar att arbeta, den lämpar sig till spår, sök, lydnad, och tjänstehund. Enligt rasstandarden ska Corson vara en medelstor till stor hund, robust och kraftig men ändå med viss elegans, den skall ha kraftfull och torr muskulatur.

Att tänka på innan köpet

Alla Cane Corso valpar är söta och bedårande när du tar hem dem.
Men man måste komma ihåg att denna lilla älskling kommer att växa mycket snabbt till en stor hund.
En stor hund som kan ha en stark vilja och dominans . Du som ny ägare, skall upprätta kontroll och ledarskap i en tidig ålder. Om du inte vidtar lämpliga åtgärder då, så kan den lilla valpen förvandlas till ett verkligt problem på mycket kort tid. När du får hem valpen så bör du redan efter det att den vant sig vid sitt nya hem börja ”träna” det gäller att vara konsekvent och hålla på de regler som man bestämt sig för. Valpen lär sig dem och lever hela sitt liv med dem. Om du inte är försiktig, kan du hamna i en situation där din Corso kör med dig och är den som bestämmer. När valpen kommer in i ditt hem, så kommer han att börja testa gränser och se var han hamnar i ordningen. Ibland kommer han uppvisa uppenbara dominerande beteenden som, morrande eller naffsningar när han flyttas eller lyfts upp, när någon kommer för nära hans mat eller leksaker, hantering av människor eller andra djur eller när han inte vill gå utanför. Du bör känna igen dessa beteenden som ”dominans” och agera därefter. Det viktigaste att komma ihåg är att en Corso måste ha en familj som är säker. En Corso ska aldrig komma i en familj som har medlemmar som ogillar eller är rädd för stora hundar. Innan du köper en Corso, se till att äldre barn (8 år +) och alla vuxna i ditt hem är glada till att äga denna ras.

 

 

 

Till toppen på sidan.

© Carina Ris – 2010

 

 

Lämna en kommentar